co ontent=“text/html; charset=UTF-8″>
Stále více lidí se snaží jíst zdravě a to je rozhodně dobře. V posledních letech se snažíme více přemýšlet o tom, co jíme a zahrnovat do našeho jídelníčku i potraviny, které jsou doslova přeplněné bílkovinami avlákninou. Mezi takové patří i merlík čínský nebo jinak známý jako quinoa. Krom toho, že se jedná o moderní trend životního stylu, tyto potraviny nám pomohou zdravě žít a bojovat společně s námi za štíhlejší postavu.
Spoustu lidem pojem merlík čínský nic moc neřekne, tuto potravinu zná spousta lidí spíše pod názvem quinoa. A co že je na této potravině tak úžasného? Je to hlavně jeho nutriční hodnota nebo podíl bílkovin, který je oproti ostatním plodinám opravdu vysoký. Nesmíme ale zapomínat na vysoký obsah vápníku, železa a vitamíny skupiny B.
Jak ale tuhle superpotravinu správně připravit?
Příznivci zdravého životního stylu se s touto potravinou už jistě setkali. Tato potravina totiž velmi dobře dokáže nahradit velké množství obilovin. Určitě stále nepatří mezi běžnou potravinu v naší stravě, ale postupně si nachází cestu i do našich jídelníčků. Merlík můžeme podávat jako přílohu k masům nebo rybám, ale stejně dobře si na něm pochutnáme, pokud ho přichystáme jako samostatný pokrm ve formě salátu. Tato plodina však u nás stále nepatří mezi nejlevnější potraviny, možná právě proto není tak hojně konzumována.
Merlík jako kvalitní zdroj energie
Merlík představuje kvalitní zdroj energie a to hlavně pro veganské příznivce. Je tak ideální potravinou pro sportovce, kteří dávají přednost veganské stravě, ale přitom se chtějí správně stravovat. Tuto potravinu zná spousta lidí pouze tepelně upravovanou, ale konzumovat jí můžeme i za studena. Používají se převážně čerstvé listy. Zapomínat bychom ale neměli ani na semena, která se suší, a posléze se z nich připravuje mouka. S touto moukou byste ale lahodné koláče nejspíš neupekli, je dobrá spíše k zahušťování pokrmů.